En aquest apartat treballarem l'ocupació professional dels habitants d'Oporto. Per aquest motiu hem dividit l'apartat en tres sectors : agricultura , industria i serveis.
AGRICULTURA
Oporto és una ciutat que viu , en gran part, de la vinya però no s'ha de deixar de banda altres aspectes com que abans de comercialitzar amb el vi, els habitants d'Oporto venien les nous, els tomàquets i l'oli d'oliva als petits comerciants que venien a la ciutat.
Més endavant, quan la guerra entre França i el Regne Unit va esclatar al segle XVII , el vi d'Oporto va començar a comercialitzar-se ja que el Regne Unit és va interessar per aquesta regió. Així va néixer el vi d'Oporto.
Imatge d'una bodega de la regió de Vila Nova de Gaia |
Amb el pas del temps les petites extensions vinícoles es van estendre al llarg de la regió de Vila Nova de Gaia on actualment hi ha més de 3.000 hectàrees d'extensió. El vi simbolitza més del 80% de mercaderia agrícola que s'exporta cap a la resta d'Europa fet que ens fa veure que gran part de l'ocupació dels habitants d'Oporto es dedica a la vinya.
Però el vi també ha anat evolucionant al llarg de la història , fins al punt què existeixen diferents tipologies de vi que provenen de la mateixa regió i vinyes , com ara : el ruby , el Tawny, Late bottled vintage, el Vintage i els tradicionals vi blanc , rosat i negre, entre d'altres.
Així doncs podem dir que la part agrícola d'Oporto es troba a la regió de Vila Nova de Gaia i es caracteritza per el seu comerç de tomàquets, oli d'oliva, nous i vi.
Per finalitzar la part vinícola de la ciutat d'Opoto exposem un vídeo sobre l'evolució del vi, des dels seus orígens fins a l'actualitat. Per poder accedir-hi heu de clicar al títol que apareix sota la imatge.
INDUSTRIA
L'industria equival a un 25'6% de les guanys de la ciutat d'Oporto. Aquest sector es va desenvolupar arran de la incorporació de Portugal en la CE, i la indústria transformadora nacional va experimentar una augment de la seva producció.
Al llarg dels darrers anys els oficis més artesanals han donat un pas cap el futur amb la industrialització, ja que molts sectors com el del calçat, la ceràmica, i l'alimentació han augmentat la seva producció amb la creació de petites empreses. Concretament, el tèxtil representa un terç de l'exportació global portuguesa, encara que ha sofert un desnivell en la producció.
SERVEIS
Al llarg del temps Oporto ha esdevingut una ciutat turística degut a les grans obres arquitectòniques que conserva del passat. Aquesta ciutat es caracteritza per tenir més de cinc esglésies i totes elles comprenen els segles del Barroc i el Renaixement.
A més, la ciutat també disposa d'una gran extensió de zones verdes. En total té dos parc naturals i tres jardins botànics un dels quals pertanys a la Universitat d'Oporto.
Encara fa més impressionant visitar la ciutat si podem pujar en un ferrocarril antic, d'aquslls que per poder baixar has de tocar una campana. I si la roba la tens bruta pots rentar-la en un espai per fer la bogada que feien servir les dones temps enrere.
Però el punt culminant va ser quan al 2001 Oporto va esdevindre Capital Cultural de la UNESCO. La ciutat va patir molts de canvis per tal d'embellir-la per el gran esdeveniment.
Per aquest motius Oporto ha d'oferir un seguit de serveis per poder satisfer a tots aquells que romanen per la ciutat . Així doncs els sector dels serveis equival a un 71'4% de l'ocupació professional dels habitants d'Oporto. A més en els darrers anys ha augmentat els llocs de treball en aquest sector ja que el govern de portuguès a invertit en infraestructures hostaleres per fer front a la demanda turística.
BIBLIOGRAFIA
Marmelo, Manuel Jorge. (2008). Oporto.Editorial Alhena.
WEBGRAFIA
Govern de Portugal, 2009. Portugal. Recuperat el 9 de desembre de 2012 des de
http://www.camaracantabria.com/euro_info_centre/ue27/portugal.pdf